Doneren aan een goed doel geeft een goed gevoel. Dat is een oud gezegde. Maar nóg leuker wordt het als de belasting mee betaalt aan uw donatie.
Met andere woorden, als u de gift die u doet, mag aftrekken van de inkomstenbelasting voor particulieren. Of van de winst/vennootschapsbelasting voor bedrijven.

Voor stichtingen met de ANBI status, zoals Stichting Nationale Dierenzorg mag dat. Ook al zijn er wel voorwaarden aan verbonden.

De uitgebreide voorwaarden staan hier vermeld. Maar in het kort komt het hierop neer:

  • Eenmalige giften en periodieke giften zonder Overeenkomst Periodieke Schenking zijn in voorkomende gevallen aftrekbaar. Maar u moet wel rekening houden met de drempel. Hoe meer u verdient, des te hoger is uw drempelinkomen. Afhankelijk van uw inkomen kunt u globaal over de eerste € 40- € 500 van uw totale giften aan goede doelen in dat jaar geen aftrek krijgen.  Het resterende deel komt wel voor belastingaftrek in aanmerking.
  • Periodieke giften mét een overeenkomst periodieke schenking komen volledig in aanmerking voor belasting aftrek. Voorwaarde is wel dat u tenminste 5 jaar lang een vast bedrag per jaar aan dat goede doel geeft én dat vastlegt in een overeenkomst. Het kan dus veel geld schelen als u overweegt om periodieke schenkingen te doen.
  • Voor bedrijven geldt dat zij de gift kunnen aftrekken van de winstbelasting of de vennootschapsbelasting.  Dan moet er natuurlijk wel winst gemaakt worden in dat jaar.

Een voorbeeld: Betaalt u 52% inkomstenbelasting en doneert u € 250,- per jaar aan een goed doel? Dan kunt u zonder Overeenkomst periodieke schenking vermoedelijk niets aftrekken. Met een overeenkomst periodieke schenking krijgt u tot 52% terug.

Voor een Periodieke Schenking hoeft  tegenwoordig niet meer naar de notaris. Een overeenkomst tussen u en het goede doel volstaat. Bekijk hier hoe dat werkt en download vrijblijvend onze Overeenkomst Periodieke Schenking.

Kijk voor actuele informatie altijd op de website van de Belastingdienst, zoekwoord ANBI.